A Quality Family Planning Credit QFPC™ olyan multiszociális kredit, ami nem csak a karbonlábnyomot, de a teljes ökolábnyomot ellentételezi. Jelentős jótékony hatással van az összes Fenntartható Fejlődés Célra.

Prémium karbonkredit

Miért prémium a QFPC™ karbonkredit?

A QFPC™ karbonkredit prémium, mert nemcsak, hogy a legköltséghatékonyabb módja a klímaváltozás megfékezésének, de a QFPC™ karbonkreditek számtalan egyéb területen is javítják a társadalmi-környezetvédelmi viszonyokat, amik mind hozzájárulnak a közösségek fenntartható fejlődéséhez. A minőségét (kvalitását) mutatja, hogy a fenntartható QFPC™ szén-dioxid projektek hat fő előnyhöz juttatják az érintett közösségeket, országokat és régiókat.Prémium karbonkredit - QFPC™ - Quality Family Planning Credit | BOCS

Klímavédelem

Az ipari forradalom kezdete óta végbement közel 1 Celsius fokos melegedés legfőképpen emberi eredetű, s gyakorlatilag kizárható a tisztán belső ingadozás, mint magyarázat. Leginkább a túlzott üvegházhatású gázok (ÜHG-k) folyamatos légkörbe juttatása jelenti a problémát.
A klímaváltozás következtében egyre gyakoribbak a szélsőséges időjárási jelenségek, katasztrófák, melyek hatással vannak mindennapjainkra. A légkör összetétele, a Föld felszíni hőmérséklete, a hó- és jégtakaró kiterjedése, a tengerek vízszintje, a légköri áramlások rendszere, a csapadék mennyisége, térbeli és időbeli eloszlása, számos időjárási szélsőség gyakorisága és erőssége bizonyítottan módosultak, méghozzá kedvezőtlen irányba. A változások Európában a földi átlagnál erősebbek, ezen belül Észak- és Dél-Európa hőmérsékletváltozásai eltérő mértékűek, csapadékváltozásai pedig ellentétesek. Hazánk télen az északi (erős melegedés, kis csapadéktöbblet), nyáron a déli (erős melegedés, egyértelmű csapadékcsökkenés) változásokkal mutat párhuzamot. Az éghajlat változásai a Föld különböző térségeit eltérő módon érintik. A földi hőmérséklet 2 °C-ot meghaladó emelkedésének (s ebből 0,81 °C már bekövetkezett!) olyan, elhúzódó, illetve ugrásszerű következményei lehetnek, amelyek minden ország számára hátrányosak, s amelyeket később már nem lehet visszafordítani. Ilyenek a tengerszint évszázadokig folytatódó emelkedése, a grönlandi jéghátság, illetve a nyugat-Antarktiszi jéghátság víz alatti részének megolvadása, vagy az óceáni szállítószalag legyengülése miatti jelentős éghajlati átrendeződés.

A népességrobbanás fékeződésével bizonyosan csökken az emberek által végzett tevékenységek és a lét miatti szén-dioxid légkörbe eresztett mennyisége.

Karbonlábnyom csökkentés

Az Európai Közösség 2011-ben megállapodott abban, hogy 2020-ra 20%-kal, 2030-ra 40%-kal, 2040-re 60%-kal, 2050-re pedig 80%-kal kívánja csökkenteni saját széndioxid-kibocsátását az 1990-es szinthez képest.[1][2] Amennyiben ez a célkitűzés Magyarország esetén is sikeresen megvalósul, akkor a 2013-as szinthez képest 2050-re nagyjából harmadára fog csökkenni a fejenkénti kibocsátás. Hazánkban 1990-ben évi 6,71 tonna volt a karbonlábnyom, most pedig 4,19 t, ami az előbbi 62%-a. A mai szint tehát nagyjából megfelel a 2030-as célkitűzésnek. A várható 2050-es magyar éves karbonlábnyom 1,34 tonna, ami a 2013-as szint 32%-a. Ez alapján 2030 és 2050 között várhatóan további 20 százalékponttal fog csökkenni a hazai kibocsátás az 1990-es szinthez képest, majd azon a szinten stabilizálódik.

Több tanulmány is alátámasztja, hogy a népességrobbanás visszaszorítása messze a leghatékonyabb globális emisszió-csökkentő tényező.[3][4] Ráadásul a nem kívánt születések megelőzése nem csak a karbonlábnyomot, hanem az ökolábnyom egyéb összetevőit is csökkenti.

Környezet- és természetvédelem

A fejenkénti ökolábnyomnak a karbonlábnyomon felüli 40%-ának megelőzése, a környezet- és természetvédelem számos területén jelentkező enyhülést hoz (pl. kevesebb méreg-, és szennyezőanyag kerül a bioszférába, a biodiverzitás, talajok, erdők, vizek, infrastruktúra, energia stb. terén pedig enyhül a túlterhelés).

Nem kívánt születések megelőzése

A szülők által nem kívánt születések megelőzése mellett a rengeteg abortusz és vetélés, anyai-, és csecsemőhalál megelőzését, valamint az anyai-, és gyermekegészség javulását is jelenti. A világon jelenleg több százmillió termékeny korú feleségnek nincs lehetősége fogamzásgátlásra. Pedig a fogamzásgátlás életmentő, általános elérhetősége esetén nagyban csökkenne a terhességbe belehaló anyák száma.

Élet és a társadalom minőségének javulása

Kevesebb nem kívánt gyermek és túlterhelt szülő szenved pszichés sérülésektől és stressztől, csökken a bűnözés és erőszakos konfliktusok előfordulási aránya, nő a közbiztonság, csökken a szegénység, csökken a nemek közti egyenlőtlenség, valamint több lány tanulhat és juthat saját jövedelemhez. Mindemellett a demokrácia és kommunikáció megbízhatóbban működik kisebb népességben.

Béke

A háborúk mögött általában a különböző népcsoportok ökolábnyomának ütközése a fő ok. A népességnövekedés külső és belső terjeszkedésre, egyre fokozódó versengésre, és az egyre szűkösebbé váló természeti erőforrásokért való küzdelemre kényszeríti a túlzsúfolódó társadalmakat. A népességrobbanás lefékeződése (illetve átmeneti fogyásba való átfordulása) csökkenti az ökolábnyomot és az erőforrás-éhséget, ami segít oldani az országok közti feszültségeket. A béke pedig a vállalkozások számára is előnyös.

Pozitív hatás a gazdaságban

A családtervezési lehetőségek megteremtése messze a legköltséghatékonyabb módja a klímaváltozás enyhítésének, így gazdasági szempontból a QFPC™ a legésszerűbb választás az összes karbonkredit közül. Ráadásul a népességrobbanás fékeződésével enyhül az egészségügy, az oktatás, a szociális háló, az infrastruktúra, a rendvédelem, a környezetvédelem stb. költségvetési terhe. Egy stabil országban pedig a vállalkozások is stabilabbak.

.
Prémium karbonkredit - QFPC™ - Quality Family Planning Credit | BOCS Quality Family Planning Credit™ Prémium karbonkredit - QFPC™ - Quality Family Planning Credit | BOCS

 

[1]http://ecologic.eu/3960
[2]https://ec.europa.eu/clima/policies/strategies/2050_en